Dit

Smartlappenkoor Leedvermaak bestaat dit jaar 20 jaar en is daarmee één van de oudste smartlappenkoren in onze regio. Wij zingen meerstemmig en liedjes waarin verdriet/geluk/gevoel herkenbaar is.

Ons koor is in 1996 opgericht tijdens een gezellig avondje in de kroeg. Dit is uitgebreid tot een koor met ca 46 leden, die het zingen van smartlappen, plezier, gezelligheid hoog in het vaandel staan .

Als je luistert naar een optreden van een smartlappenkoor, dan word je vanzelf vrolijk.

Hoewel we ook wel vrolijke en vooral bijzondere liedjes zingen, bestaat de hoofdmoot van ons repertoire uit smartlappen.

Zijn

Smartlappen waren oorspronkelijk doeken die een bepaalde gebeurtenis afbeelden.

Een zanger die een smartlap vertolkte wees met een stok op de plaatjes waar hij over zong. De lappen zijn soms tientallen meters lang.

De traditie gaat terug naar de zeventiende eeuw. Ze heetten toen roldoekzangers.
De smartlappen die nu gezongen worden gaan terug tot net vóór en na de tweede wereldoorlog.

Een tijd waarin het leven hard was.

Veel vrouwen stierven in de kraam en schipbreuken en oorlogen brachten veel leed. De smartlap was een uitlaatklep om het leven draaglijk te maken.

Wij

We repeteren iedere woensdagavond in een van de mooiste gebouwen van Enkhuizen, namelijk het station.

Bij mooi weer zingen we op het prachtigste terras van Enkhuizen, met uitzicht op de haven. Hier klinken dan de echte smartlappen, maar ook mooie levensliederen, kortom, lief en leed. Iedereen is dan welkom.

Ook treden we veel op in verzorgingstehuizen en op festivals. Tijdens onze optredens zijn wij, zoals we dat zelf noemen, gekleed in fleurige kleding. Het is een grote bonte mengeling.

1x per jaar gaan we met zijn allen een gezellig dagje uit en in december hebben we een sfeervolle kerstavond.